Over het geluid van Nederland

For information in English about this project, please go to this page.

The Sound of the Netherlands, door Sebastiaan ter Burg (director, editor, audio) / Netherlands Institute for Sound and Vision (producer), is gelicenseerd onder Creative Commons - Naamsvermelding-Gelijk delen.

Het Geluid van Nederland is een project waarin een deel van de  Eigen Opnames uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikbaar wordt gemaakt. De totale collectie bestaat uit ongeveer 10.000 geluidsopnames uit de jaren ‘50 tot de jaren ’90 waarvan voor het Geluid van Nederland een selectie van 2.000 geluiden beschikbaar is gesteld. Daarnaast bestaat een deel van de geluiden uit fragmenten die door geluidenjagers, -spotters en andere geïnteresseerden zijn toegevoegd. De collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland.

Doelstellingen

Het doel van Het Geluid van Nederland is om deze collectie vol ‘verdwenen geluiden’ voor een breed publiek online toegankelijk te maken en vervolgens aan te vullen. Dat willen we doen met de hulp van actieve gemeenschappen van geluidenjagers,  -spotters en andere geïnteresseerden die hun bijdrage willen leveren.
Alle geluiden, oud en nieuw, worden op de kaart-applicatie van deze website samengebracht en worden door zowel het Geluid van Nederland alsmede Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hergebruikt en ingezet in projecten zoals tentoonstellingen en workshops.

Hergebruik en onderzoek

De collectie geluiden wordt met dit project online toegankelijk gemaakt voor raadpleging én hergebruik, onder de Creative Commons licentie Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie. Deze licentie geeft geïnteresseerden expliciet toestemming om de geluiden te ‘remixen’ en te verspreiden en de resultaten van het hergebruik onder dezelfde voorwaarden delen. Nieuwe bijdragen aan de collectie door deelnemers aan het project worden onder dezelfde licentie beschikbaar gemaakt, zodat hergebruik van deze geluiden ook mogelijk is.

Hoe je kunt bijdragen

Bijdragen kan zowel via de website als via de mobiele versie op je telefoon.

Mogelijk gemaakt door

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst enKennisland. De Eigen Opnames uit het geluidenarchief van Beeld en Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.